torstai 31. maaliskuuta 2016

Nelisilmä


Neljännen tekstin aiheeksi saimme virtuaalitiimien toiminta ja johtaminen. Lähteenä tässä tekstissä käytän Harri Virolaisen väitöskirjaa ''Kai sitä ihminen on vaan sellainen laumaeläin'' -virtuaalisen tiimin ilmapiiri. Mikä sitten on virtuaalitiimi? Virtuaalisessa tiimissä työnteko ei ole paikkaan sidonnaista, vaan työryhmän jäsenet voivat työskennellä vaikka eripuolilla maailmaa. Virtuaalisuuden aste voi vaihdella sen mukaan tarvitaanko työssä kasvokkain tapaamisia, eriaikaisia työsuorituksia tai tietoliikennetekniikan käyttöä. Äärimmäisessä tapauksessa työskentely tapahtuu vain tietokoneiden kautta ja tiimin jäsenet eivät koskaan tapaa toisiaan. 

Usein virtuaaliset tiimit ovat väliaikaisia ja projektiluonteisia, tiimin jäsenyys perustuu usein asiantuntijuuteen tietyillä osa-alueilla. Näin saadaan parhaat ja asiantuntevimmat työntekijät projekteihin mukaan fyysisestä olinpaikasta riippumatta. Mikäli tiimiin kuuluu henkilöitä ympäri maapalloa, saadaan enemmän työaikaa käytettäväksi, kun ihmiset työskentelevät eri aikoihin aikaeron ja joustavien työaikojen ansiosta. Lisäksi virtuaalisissa tiimeissä on matala hierarkia, joka luo innostavampaa ja avoimempaa työilmapiiriä. Lisäksi työn joustavuus luo innovatiivisuutta ja mahdollisesti lisää työmotivaatiota.

Virtuaalisen tiimin tehottomuuden saattaa aiheuttaa sähköinen kommunikaatio, minkä vuoksi asioita ei saateta ymmärtää tai ne ymmärretään väärin. Virtuaalisen tiimin toimimiseksi on luotava luottamusta työnantajan ja työntekijän välille. Myös kehittynyt tekniikka ja hyvät tietoliikenneyhteydet ovat avain asemassa virtuaalisen tiimin tehokkaaseen toimintaan. Organisaation kulttuurin ja toimintatapojen pitää myös muuttaa virtuaaliseen tiimityöskentelyyn siirryttäessä, tämä saattaakin tuottaa aluksi ongelmia.

Virtuaalisuus ei poista johtajuuden merkitystä se vain muuttaa sitä. Virtuaalisen tiimin johtaminen on vaativampaa ja monimutkaisempaa kuin perinteisen tiimin, jossa työntekijät työskentelevät fyysisesti samassa paikassa. Johtajan sosiaalinen läsnäolo on virtuaalitiimeissä vaikeampi saavuttaa kuin perinteisissä tiimeissä. Myös luottamus johtajan ja tiimiläisten välillä saattaa kärsiä virtuaalisen tiimin vuoksi. Virtuaalisen tiimin toimimiseksi oleellista on saada tiimiläiset innostumaan asiasta sekä toimimaan yhteisen asian eteen. Viestintä ja informaation jakaminen ovat avainasemassa virtuaalisen tiimin luottamuksen ja avoimuuden luomisessa. Työn valvonta ja kontrollointi on vaikeaa johtajalle, joten luottamus työntekijöihin on ensiarvoisen tärkeää. Johtajan tulee näyttää tiimiläisille suuntaa, minnepäin hän haluaa työntuloksia viedä ja millaisia työpanoksia hän haluaa. 

Virtuaalisen tiimin toimimiseen ja johtamiseen tarvitaan työkaluja, joiden avulla voidaan jakaa tiedostoja tai kommunikoida, Tällaisia ovat esimerkiksi Skype, Google drive, yrityksen sisäinen intra, sähköposti, Lync tai vaikka Facebook. Työkalu tulee valita yrityksen koon mukaan, esimerkiksi Lync toimii hyvin suuressa organisaatiossa, kun taas puolestaan pienissä yrityksissä voi toimia jopa facebook. Omasta mielestäni virtuaalitiimit voivat olla erittäin toimiva kokonaisuus työn toteutumisen kannalta, riippuen toki työn luonteesta. 


Lähde: Virolainen, H. Saatavissa: https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/96676/Ae8_2010.pdf?sequence=2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti